Tanárok, diákok az európai oktatásértTöbb nyelvű LO-k, magyar nyelvűek is "A húrok hangja" felépítése
 
Honlap
Bemutatkozom
Munkáim
Eredményeim
Diákjaim díjai
Publikáció
Fizikustábor
Fizika Éve 2005
Hobbim
Kedvencek
Fényképgyűjtemény

 

.A bevezető oldal szerepe természetesen az anyaggal kapcsolatos motiváció. Már ezen az oldalon is látszik a későbbi oldalakat is jellemző szerkezet:

A cím, a tanulóknak illetve a tanároknak szóló instrukciók, valamint nyomtatási lehetőség látható a felső sorban. Az alsó sorban a nyitó lapra, a tartalomjegyzékre, a fogalomtárra, a szerző adataira mutató linkek, valamint a lapok közötti navigációs nyilak láthatóak.

A következő lap egy párosításra épülő, interaktív előteszt a zenei hangok jellemzőiről, a megfelelő grafikus visszajelzéssel. Utána a megpendített húron kialakuló állóhullámot jellemző fogalmakat, tulajdonságokat ismerheti meg a tanuló (felhasználó?). A megfelelő fogalmakra linkek mutatnak a fogalomtárhoz. A lap jobboldalán megpendítve a húrt, alul láthatóvá válik az állóhullám fél hullámhossza, és hallható a húr hangja is. A következő lapokon interaktív módon sorra kipróbálhatja, hogy a húr hangját milyen feltételek befolyásolják. Ezen a lapon a pendítés erősségét változtatva hallható, hogy csak a hangerő változik, más nem. A hang magasságának a húr vastagságtót, feszítettségétől és hosszától függéséről ad információt az LO a következő három lapon. Mindenhol interaktív modellel vizsgálhatja a jelenséget, hang kíséretében. A húrok alatt a frekvencia grafikon látható. A színek is segítenek a húrnak megfelelő frekvencia azonosításához. Az érdeklődőbb diákok részére a frekvenciát meghatározó pontos összefüggés is látható a lapon.

A játékos ismeretszerzés után az eddigi információk rendszerezése, rögzítése történik az összefoglalásnál. A kialakuló zenei hangok felharmonikusait ismerteti -egy rajzos magyarázattal- a következő lap, valamint hogy ezek intenzitásaránya adja a keletkezett hang színezetét. Ezután az emberek hangjának hasonló keletkezését ismertetem. A hangszálak rezgésénél is jelentős a hangszín, ezzel azonosítjuk pl. telefonáláskor az embereket. Az eddigi ismeretek segítenek megérteni az emberi hang mélyülésének és az öregedésnek a kapcsolatát is.

A következő lapok interaktív utótesztek, a jó, illetve a rossz válaszokat grafikus jelek jelzik. Először a húros hangszerek fajtáiról és azok hangolásának módjáról teszek fel gondolkoztató kérdéseket. Itt is, akárcsak a további teszteknél kérhet segítséget a kezelő, ha szüksége van rá. Majd a húros hangszerek elhangolódásáról lesz szó. Az újrahangolás módjáról kérdezek a megszerzett ismeretek alapján.

Az utolsó alkalmazás egy számolásos egyszerűbb feladat, de csak kevés számolás igénnyel. Minden alkérdés megválaszolásához külön-külön kérhet segítséget. Ezekben a megoldás teljes menetét is megtalálja.

Végül az Interneten fellelhető, néhány hasonló oldalra mutató link található az utolsó oldalon.

Összefoglalva az LO logikai felépítését:
bullet

Motiváció

bullet

Előteszt

bullet

Új ismeret:

Kevés szöveg

Interaktív feldolgozás

Ismeretek rendszerezése

bullet

Gyakorlati alkalmazás

bullet

Utóteszt

bullet

Kapcsolódó linkek

 

Vissza

Honlap | Bemutatkozom | Munkáim | Eredményeim | Diákjaim díjai | Publikáció | Fizikustábor | Fizika Éve 2005 | Hobbim | Kedvencek | Fényképgyűjtemény